Ελαστικό Αυτοκινήτου: Βασικός Παράγοντας Ασφαλούς Οδήγησης

Η ομαλή λειτουργία ενός οχήματος καθορίζεται πάντα από το ελαστικό. Πρόκειται για το μοναδικό σημείο επαφής του αυτοκινήτου μας με τον δρόμο. Γι’ αυτό η σωστή χρήση των ελαστικών μας κατά την διάρκεια της οδήγησης μας προσφέρει εγγυημένη ασφάλεια σε όλες τις καταστάσεις. Επιπλέον, επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στην οικονομία καυσίμου.

Πώς μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε την ορθή χρήση των ελαστικών μας για να μετακινούμαστε πάντα με ασφάλεια;

1. Η σημασία του προληπτικού ελέγχου
Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης κάθε προβλήματος δεν είναι άλλος από την πρόληψη. Όσον αφορά τα ελαστικά, είναι σημαντικό να ελέγχετε την πίεσή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, μην αμελείτε και τον έλεγχο της ρεζέρβας, καθώς ενδέχεται να τη χρειαστείτε κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, τα ελαστικά θα πρέπει να έχουν την πίεση που αναγράφεται στο βιβλίο χρήσης του αυτοκινήτου σας.

Επιπλέον, διενεργείτε τακτικά και έναν επιτόπιο έλεγχο σε κάθε ελαστικό ξεχωριστά. Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο εξόγκωμα ή άλλου είδους αλλοιώσεις, απευθυνθείτε άμεσα στον έμπιστό σας συνεργάτη ελαστικών.

2. Πρόβλημα κατά την οδήγηση
Αντιληφθήκατε πρόβλημα με τα ελαστικά σας κατά την διάρκεια της οδήγησης; Σταθμεύστε άμεσα το όχημα στο πρώτο ασφαλές μέρος που θα συναντήσετε. Στη συνέχεια ελέγξτε τα ελαστικά σας και εντοπίστε την πιθανή αιτία του προβλήματος.

3. Η πρόσφυση των νέων ελαστικών
Κάθε καινούργιο ελαστικό χρειάζεται προσοχή στα πρώτα χιλιόμετρα οδήγησης, μέχρι να αποκτήσει το μέγιστο των επιδόσεων του. Αφού λοιπόν τοποθετήσετε τα νέα σας ελαστικά, οδηγήστε ήπια τουλάχιστον κατά τα πρώτα 100 χιλιόμετρα.

Road Notice Sign

4. Ο παράγοντας «καιρός»
Η οδήγησή μας πρέπει να προσαρμόζεται πάντα στις καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Σε περίπτωση που βρέχει και κινείστε σε ολισθηρό οδόστρωμα, μειώστε απαραίτητα την ταχύτητά σας. Προτιμήστε ελαστικά με υψηλές επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και βρεγμένο οδόστρωμα.

5. Κακοτράχαλοι δρόμοι
Αποφύγετε, όσο το δυνατόν, οδοστρώματα με καθιζήσεις, λακκούβες και ρωγμές οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο ελαστικό σας. Αν πάλι οι δρόμοι αυτοί αποτελούν μέρος των καθημερινών σας διαδρομών, τότε μειώνετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας κάθε φορά που τους διασχίζετε.

Η οδική ασφάλεια πάνω απ’ όλα
Έχετε εντοπίσει πρόβλημα σε κάποιο ελαστικό του αυτοκινήτου σας; Η οδική ασφάλεια είναι τόσο σημαντική όσο και η φροντίδα της υγείας μας. Τοποθετήστε την λοιπόν σε πρώτη προτεραιότητα και μην αμελείτε να επιλύετε άμεσα κάθε ζήτημα που μπορεί να προκύψει.