Συντήρηση Ελαστικών: 6 Tips για μέγιστη διάρκεια ζωής!

Γνωρίζατε ότι η κατάλληλη φροντίδα των ελαστικών σας μπορεί να επιμηκύνει την διάρκεια ζωής του πέλματος; Σας παρουσιάζουμε τα 6 βασικά tips για την σωστή συντήρησή τους.

1. Ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών;Το πρώτο πράγμα που επηρεάζει άμεσα την ασφάλειά σας δεν είναι άλλο από την πίεση των ελαστικών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την ελέγχετε τακτικά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, όταν τα ελαστικά σας είναι κρύα. Ελαστικά με μειωμένη πίεση παρουσιάζουν υψηλότερη απόσταση ακινητοποίησης ενώ από την άλλη, ελαστικά με υπερβολική πίεση παρουσιάζουν αυξημένη φθορά στο κέντρο του πέλματος μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.

2. Εναλλαγή ελαστικών
Η φθορά των ελαστικών που βρίσκονται στον άξονα κίνησης ενός αυτοκινήτου πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Η συχνή εναλλαγή τους κάθε 15.000 με 20.000 χιλιόμετρα συμβάλλει στην ομοιόμορφη φθορά τους, επιμηκύνοντας την διάρκεια ζωής του πέλματος.

3. Βάθος πέλματος
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πέλμα κάθε ελαστικού πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά. Ελαστικά με μικρότερο βάθος πέλματος από το κατώτατο επιτρεπτό όριο είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς, καθώς δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο υδρολίσθησης.

4. Υπάρχουν ζημιές;
Πολλές φορές οι προσκρούσεις των ελαστικών σε κράσπεδα, λακκούβες και άλλα εμπόδια προκαλούν ζημιές που γίνονται αντιληπτές ακόμα και με γυμνό μάτι. Γι ’αυτό, φροντίζετε για τον τακτικό έλεγχο των ελαστικών σας. Αν πάλι δεν είστε σίγουροι, ζητήστε από έναν ειδικό να ελέγξει το εσωτερικό τους. Στην περίπτωση που το ελαστικό σας έχει υποστεί ζημιά στο σκελετό του, ενδέχεται να χρειάζεται αντικατάσταση.

5. Έχετε ελέγξει τη ρεζέρβα σας;
Μην αμελείτε τον έλεγχο της ρεζέρβας, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Φροντίζετε τακτικά για την πίεση του αέρα και ελέγχετε για τυχόν φθορές. Αν η ρεζέρβα σας είναι παλιά, τότε πρέπει να αντικατασταθεί.

6. Ευθυγράμμιση ελαστικώνΗ πρόωρη φθορά των ελαστικών ενδέχεται να οφείλεται σε έλλειψη ευθυγράμμισης. Επίσης αυτοκίνητα που δεν έχουν ευθυγραμμιστεί παρουσιάζουν ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά τους. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή ευθυγράμμιση τον τροχών ενός αυτοκινήτου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλή και οικονομική οδήγηση.